Ruukunvaihdon tarve nousee usein esiin keväisin, kun kasvit alkavat kuluttaa enemmän vettä ja kasvattaa uusia versoja. Pienemmille kasveille on helppo vaihtaa ruukku vaikka tilaa olisi vähemmän. Jos kasvi on sinua korkeampi ja kätesi eivät ulotu ruukun ympäri, homma voi tuntua raskaalta jo ennen kuin se alkaa.
Tässä blogitekstissä käymme läpi, miten me hoidamme isojen kasvien ruukunvaihdot ja näitä ohjeita noudattamalla uskomme sinun onnistuvan. Suosittelemme kaverin ottamista mukaan turvallisuussyistä ja siksi, että tuskanhiki tuntuu paremmalta, kun sen jakaa jonkun kanssa.

Mistä tietää, milloin (isolle) kasville pitää vaihtaa ruukku?
Ruukun- tai edes mullanvaihtoa ei tarvitse tehdä automaattisesti joka kevät. Isojen kasvien kohdalla nyrkkisääntönä voi olettaa, että mitä suurempi ruukku, sitä harvemmin se vaihdetaan. Suurimmalle osalle isoista kasveista vaihtoväli on vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Useimmiten riittää pintamullan lisäys, ja senkin voi tehdä koska tahansa, ei tarvitse odottaa kevääseen.
Tässä on merkkejä, jotka voivat kertoa ruukunvaihdon olevan ajankohtainen:
- Multa kuivuu nopeasti kastelujen välillä, ja vettä saa kantaa jatkuvasti.
- Juuret tulevat näkyviin tai kasvavat ulos ruukusta.
- Ruukku pullistelee, koska se on niin täynnä juuria.
- Ruukku on rikki tai se näyttää siltä, että voi koska tahansa hajota.
- Kasvi voi huonosti, sen kasvu hidastuu tai se ei jaksa enää tehdä uutta kasvua (tähän voi olla monia muitakin syitä, mutta juuriston tarkistus voi olla tarpeen joka tapauksessa).
Lisäksi ruukunvaihtoa voi harkita, jos haluaa vaihtaa ruukun tyyliä tai nykyinen ruukku on vanha ja kulunut. Joskus liian pienen ruukun tunnistaa siitä, että se näyttää liian pieneltä suhteessa kasvin kokoon. Suurten kasvien ruukunvaihdon tarve kannattaa tarkistaa huolellisesti vähintään viiden vuoden välein, mutta ruukunvaihtoa ei tarvitse tehdä, jos kaikki on hyvin.

Mitä hyötyjä ruukunvaihdolla on kasvin hyvinvoinnille?
Ruukunvaihto lisää kasvin elinvuosia. Kasvualustan ja juuriston kunto on tärkeimpiä tekijöitä, joilla kasvi pysyy hyvinvoivana latvaan saakka. Jotta viherkasvi jaksaa tehdä uutta kasvua, se tarvitsee apua juuristolta. Ravinteet, vesi ja happi kulkeutuvat kasville juurten kautta, joten niiden olosuhteet ovat erittäin tärkeitä.
Ahdas ruukku vaikeuttaa tai jopa estää hapen kulkeutumisen, jolloin juuret voivat alkaa mädäntyä. Toisaalta liian pieni ruukku voi aiheuttaa tilanteen, jossa kasvi ei saa riittävästi vettä ja juuret kuivuvat. Ruukunvaihdon jälkeen juuristolla on sopivasti tilaa, uutta ravinteikasta multaa tai mullatonta kasvualustaa, ja kasvikin näyttää kuin uudelta!
Miten ruukunvaihto käytännössä tapahtuu?

Kun ruukunvaihdon tarve on todettu, on aika tarttua toimeen. Seuraavat asiat huomioimalla onnistut varmasti:
- Ajankohta: Kun ruukunvaihdon tekee juuri ennen kastelua, multapaakku on kuivahko ja irtoaa helpommin. Varaa vettä lähelle, jotta saat kasteltua sen heti uudessa ruukussaan.
- Istutuksen ja tilan koko: Mittaa istutuksen korkeus ja varmista, että sinulla on riittävästi tilaa kaataa kasvi lattialle. Jos sinun täytyy siirtää kasvia toiseen paikkaan, varmista, että se mahtuu kulkemaan reitin myös ruukunvaihdon jälkeen.
- Tilan suojaus: Suojaa lattia, mielellään pressuilla tai muilla vedenkestävillä muoveilla. Varaa myös pyyhkeitä tai muita nopeasti vettä imeviä kankaita varmuuden vuoksi lähelle.
- Kasvin irrotus: Suuret kasvit ovat usein olleet ruukussaan vuosia, joten todennäköisempää on, että se ei irtoa ensi yrittämällä. Tavoitteenasi on saada paakku irtoamaan reunoista ilman, että kasvi vahingoittuu. Kaada kasvi vaakatasoon lattialle ja käytä esimerkiksi pitkää veistä (ja viiltosuojahanskoja!), painele ruukkua koko vartalon painolla tai vedä kasvia ja ruukkua eri suuntiin kaverin kanssa. Joskus ruukku on pakko rikkoa.
- Uusi ruukku: Valmistele uusi ruukku ja mittaa paakun koko, jotta et joudu nostamaan kasvia edestakaisin. Uusi ruukku saa olla useita senttejä juuristoa isompi, ja tarvittaessa voit myös leikata paakkua pienemmäksi tässä vaiheessa. Kasvi voi suuttua hetkellisesti, mutta iloitsee kyllä kasvuvarasta uudessa ruukussaan. Suosittelemme isoille kasveille pyörillä varustettuja altakasteluruukkuja, joissa niiden siirtely ja kastelu on helppoa!
- Viimeistely: Ruukunvaihdon yhteydessä on hyvä myös puhdistaa kasvi ja tukea se tarvittaessa uudelleen. Pyyhi siis lehdet ja ruukun pinta, niin lopputulos on upea!
Toivotamme onnea ruukunvaihtoon ja autamme mielellämme, jos sinulla on kysymyksiä. Teemme myös ruukunvaihtoja kaiken kokoisille kasveille Turun seudulla, jos haluat säästää vaivaasi ja aikaasi antamalla tehtävän asiantuntijalle.